Archive

Posts Tagged ‘fatal error’

Synergy Fatal Error in Mac OSX Mavericks

October 23, 2013 6 comments

Last night I upgraded my iMac at work to Mac OSX 10.9 Mavericks and this morning when I logged in to the machine and launched Synergy, I received an error:

FATAL: Init failed: system setting not enabled: "Enable access for assistive devices"

Apple changed the location for enabling access for assistive devices from “Accessibility” to “Security & Privacy” in Mavericks. In “Security & Privacy”, under the “Privacy” tab, click “Accessibility.” Apple now allows you to grant individual applications control of your computer whereas before it was one checkbox that allowed any program control.

In order to get the application to show in the list for you to enable, you must first try to run the program that requires the access for assistive devices.

Once I enabled access for Synergy, I still continued to receive the same error. I was able to get Synergy to work with Mavericks by doing the following:

  1. Open Terminal
  2. Execute Synergy from the Terminal by typing “/Applications/Synergy.app/Content/MacOS/Synergy” You should receive the same error about enabling access for assistive devices.
  3. Go to “Security & Privacy” and enable access for the Terminal under “Accessibility.”
  4. Now launch Synergy again from the Terminal using the command “/Applications/Synergy.app/Contents/MacOS/Synergy&”

The ampersand at the end of the command will run the command in the background and give you back the prompt right away.

Note: Closing the Terminal closes Synergy.

This is not a problem for me as I use the Terminal all day but for others it may. I believe Apple is allowing Synergy but not synergys to access privacy accessibility settings and hence why we are getting this message. Hopefully this will be fixed soon.

Sysprep Fatal Error With IE 10 (FIX)

March 15, 2013 72 comments

My fellow system administrators, there is a bug with sysprep and Internet Explorer 10 in Windows 7. My department maintains a Windows 7 image that we use on all our desktops. Today I installed some Windows updates which included Internet Explorer 10. When I tried to sysprep the machine like I usually do I received an error that a fatal error has occurred while trying to sysprep the machine. After looking at the logs (setupact.log and setuperr.log) I discovered what the issue was:

Error      [0x0f0085] SYSPRP LaunchDll:Could not load DLL C:\Windows\SysWOW64\iesysprep.dll[gle=0x000000c1]

It turns out that Internet Explorer 10 was the culprit. Strangely, ‘iesysprep.dll’ does exist within C:\Windows\SysWOW64. I have posted about it on the TechNet forums and it appears I am not the only one having this issue. Another user on the TechNet forums, sgennadi, has posted what appears to be a solution. It calls for modifying sysprep registry values and changing them back from SysWOW64 to System32. I personally have not tried his/her solution. I reverted back to a previous image and installed the new updates again, minus Internet Explorer 10, and sysprep works fine. Personally, I will be waiting for Microsoft to address this in a Windows Update before I upgrade to Internet Explorer 10.

EDIT:
I decided to add the proposed solution here in case anyone wants to fix it themselves. Again, credit goes to sgennadi for the solution.

After installing IE10, open the registry editor (regedit). You should make a backup of the registry before making any changes in the event that something goes wrong. You can do this by choosing File > Export and make sure you select ‘All’ under ‘Export range’.

Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\Sysprep\Cleanup

Locate: Value Name {EC9FE15D-99DD-4FB9-90D5-5B56E42A0F80} Value Data C:\Windows\SysWOW64\iesysprep.dll,Sysprep_Cleanup_IE
Replace the value with: C:\Windows\System32\iesysprep.dll,Sysprep_Cleanup_IE

Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\Sysprep\Generalize

Locate: Value Name {EC9FE15D-99DD-4FB9-90D5-CE53C91AB9A1} Value Data C:\Windows\SysWOW64\iesysprep.dll,Sysprep_Generalize_IE
Replace the value with: C:\Windows\System32\iesysprep.dll,Sysprep_Cleanup_IE

Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\Sysprep\Specialize

Locate: Value Name {EC9FE15D-99DD-4FB9-90D5-676C338DC1DA} Value Data C:\Windows\SysWOW64\iesysprep.dll,Sysprep_Cleanup_IE
Replace the value with: C:\Windows\System32\iesysprep.dll,Sysprep_Cleanup_IE

Now you should be able to run sysprep successfully without receiving the IE10 related error.